Çocuk Diş Hekimliği Pedodonti

DİŞLER NE ZAMAN ÇIKAR?

İlk süt dişi, genellikle alt keser dişler olmak üzere 6. aydan itibaren sürmeye başlar ve tüm süt dişlerinin tamamlanması 30. ayı bulur. Süt dişlerinin sürmesi ortalama bir zamanlama olarak tanımlanır. Ortalama zamandan geç ya da erken sürüyor olması çocukta bir eksikliği göstermez. Yaklaşık olarak her 6 ayda bir grup süt dişi sürer. Bazı bebeklerde doğumda dişler ağızda olabilir ya da ilk 30 gün içerisinde süren dişler olabilir. Emzirme sırasında anneyi rahatsız etmediği sürece bir şey yapılmasına gerek yoktur. 6 yaşından sonra ise 6 yaş dişleri dediğimiz molar diş olan daimi dişler ağızda yerini alır. Bu yaş grubundan sonra yaklaşık 13 yaşına kadar daimi dişler ve süt dişleri ağızda bir arada bulunur.

İLK DİŞ HEKİMİ MUAYENESİ NE ZAMAN OLMALIDIR?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ilk diş hekimi muayenesinin ilk süt dişleri sürmeye başladıktan sonra yapılması gerektiğini söylemektedir.

DİŞ FIRÇALAMA EĞİTİMİ KAÇ YAŞINDA VERİLMELİDİR?

Doğru ve etkili diş fırçalamanın önemi ve öğretilmesini, diş ipi kullanımını ve önemini içerir. Bu alışkanlıkları küçük yaşta kazandığımız zaman yaşamımız boyunca sağlıklı bir ağıza sahip oluruz. İlk dişler sürmeye başladığı anda dişler anne baba tarafından fırçalanmalıdır. 2 yaşında bir çocuk kendi dişlerini fırçalamalıdır. 6 yaş düzenli diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmasında maximum yaştır.

FLOR UYGULAMASI NEDİR?

Flor iyonu vücutta doğal olarak bulunan bir elementtir. Diş minesinin kalsifikasyonunu arttırarak çürüğe sebep olan asitlere karşı dişi güçlendirir. Böylece çürüğü önleyici bir etki oluşturur. Topikal uygulama, yani diş yüzeyine yapılan bir uygulama yöntemidir. Jeller, flor cilaları, flor gargaraları, flor içerikli diş macunları yardımı ile dişlere flor uygulanmaktadır. Diş hekimi muayenesi sonucu çürük risk tayinine göre bu işlem 3-6 aylık periyotlarla tekrarlanmalıdır.

DİŞLER SÜRERKEN NE GİBİ BELİRTİLER GÖSTERİR?

  • Salya artışı
  • Çenede kızarıklık
  • Isırma alışkanlığında artış
  • Huzursuzluk
  • Ağrı
  • Hafif öksürük
  • Beslenmeyi reddetme
  • Ateş (38 derecenin altı)
  • İshal
  • Dişetinde hematom (morluk)
  • Uykusuzluk

ERKEN DİŞ ÇÜRÜMESİ NASIL ÖNLENİR?

Rutin diş hekimi kontrolünün yapılması zaten başlangıç seviyesindeki çürükleri önleyecektir. Bunun yanında çocukların ilk 4 yaşına kadar şekerle tanıştırılmaması çok önemlidir. ilk diş ağızda görüldüğü anda düzenli fırçalanmaya başlanmalıdır. Bebeğin 1 yaşından sonra sütüne pekmez bal gibi gıdalar karıştırılmmalıdır. Düzenli kontrollerde çürümeyi önleyici fissür örtücü, flor uygulamaları gibi koruyucu uygulamalar yaptırılmalıdır.

Pedodonti, çocuk diş hekimliği, doğumdan itibaren kalıcı dişlerin oluşumu tamamlanıncaya kadar geçen süreçte (0-15 yaş) bebek, çocuk ve gençlerin ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen diş hekimliği uzmanlık dalıdır.

Çocuk diş hekimliğinin çalışma kapsamı içinde, diş çürüğünü önleyici işlemler, çürük dişlerin tedavileri, tedavi edilemeyecek durumdaki dişlerin çekimi, erken diş kayıplarının oluşmasıyla ortaya çıkabilecek olumsuzlukların bazı apareylerle önlenmesi, travmatik diş ve destek doku yaralanmalarının tanısı, tedavisi ve uzun dönem takibi, diş sürmesi ve dişlenmenin takibi ve normalden sapmaların önlenmesi, koruyucu ve önleyici ortodontik tedaviler, çocukluk döneminde ve genç bireylerde görülen diş eti hastalıklarının tanısı, tedavisi ve takibi gibi uygulamalar yer almaktadır.

Ebeveynlerin en çok merak ettiği soru, ilk dişhekimi muayenesinin ne zaman olması gerektiğidir. Çocukların ilk dişhekimiyle tanıştırılması ilk süt dişi çıktığında yapılması tavsiye edilmektedir. Bu çok erken gibi görünse de amaç tedavi değil, takip edilmesidir.

HEMEN ARAYIN